Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και στη Λέσβο τα πανηγύρια είχαν ανέκαθεν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική ζωή του νησιού. Μερικά από τα σημαντικότερα και πολυπληθέστερα είναι: «Πανηγύρι του ταύρου» «Πανηγύρι της Παναγίας» «Πανηγύρι του Ταξιάρχη».


«Πανηγύρι του ταύρου»

Το «πανηγύρι του ταύρου» διοργανώνεται στην Αγία Παρασκευή το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου ή το πρώτο του Ιουλίου και στην Πηγή το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου. Η σφαγή του ταύρου θεωρείται εντυπωσιακή και είναι απομεινάρι των προχριστιανικών θυσιών. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στον 17ο αι. ενώ κατά τη διάρκειά του γίνονται ιππικοί αγώνες και ετοιμάζεται το παραδοσιακό «κισκέτς» (κρέας με σιτάρι), που βράζεται σε μεγάλα καζάνια και κατόπιν μοιράζεται στους προσκυνητές.


«Πανηγύρι της Παναγίας»

Το πανηγύρι της Παναγίας διεξάγεται τον δεκαπενταύγουστο στην Αγιάσο και την Πέτρα. Στην Αγιάσο συρρέει πλήθος προσκυνητών, μερικοί από τους οποίους έρχονται με τα πόδια και διανυκτερεύουν στο προαύλιο του ναού.

«Πανηγύρι του Ταξιάρχη»

Το πανηγύρι του Ταξιάρχη πραγματοποιείται την Κυριακή των Μυροφόρων στον Μανταμάδο. Κατά τη διάρκεια του οποίου γίνεται η σφαγή του βοδιού, μαγειρεύεται το παραδοσιακό «κισκέτς» (κρέας με σιτάρι) και ακολουθούν προσκύνημα και αγρυπνία. Το πανηγύρι του Ταξιάρχη είναι μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές του νησιού. Προσκυνητές συρρέουν από όλη την Ελλάδα για να προσκυνήσουν την εικόνα του αρχαγγέλου. Στον προαύλιο χώρο της Μονής συγκεντρώνονται πολλοί μικροπωλητές, δημιουργώντας μία εντυπωσιακή ατμόσφαιρα.

Shine Studios, Shine - Studios, Σκάλα Καλλονής, Καλλονή, Μυτιλήνη, Λέσβος, Ενοικιαζόμενα δωμάτια Καλλονή, Ενοικιαζόμενα Καλλονή, Ξενοδοχείο Καλλονή, Διαμονή στη Μυτιλήνη, Παραλία Καλλονής, Διακοπές στη Λέσβο, Διακοπές στην Μυτιλήνη, Παραλίες Λέσβου, Shine Studios, Shine -Studios, Skala Kallonis, Kalloni, Mytilini, Lesvos, Studios in Kalloni, Hotel Kalloní, Kallonis Beaches, Holidays in Lesvos, Holidays in Mitilíni, Lesvos Beaches ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Λέσβο ενοικιαζόμενα δωμάτια Λέσβος ενοικιαζόμενα δωμάτια Μυτιλήνη ενοικιαζόμενα Λέσβο studios Λέσβος studios Καλλονή, studios Μυτιλήνη, Ξενοδοχείο στη Λέσβο Ξενοδοχείο Μυτιλήνη Εκδηλώσεις Καλλονή, Εκδηλώσεις Λέσβος Πρόσβαση Λέσβος, Πρόσβαση Καλλονή, Μετακίνηση προς Καλλονή Αξιοθέατα Καλλονής, Αρχαιολογικοί χώροι Λέσβου, Μοναστήρια Λέσβου, Μουσεία Λέσβου Υγροβιότοπος Καλλονής, Κόλπος Καλλονής, birdwatching Events in Kalloni, Lesvos Events, Lesvos History, How to get to Lesvos, How to get to Kalloni, Amusement, Lesvos sights, Lesvos museums, Lesbian construction, Caves of Lesvos, birdwatching, Kalloni Bay Wetland

Στοιχεία επικοινωνίας

Shine Studios,Σκάλα Καλλονής,
Λέσβος, Ελλάδα

Τηλ: (+30) 22530 28042 - 210 4515675

Τηλ: (+30) 6945288998 - 6944102324

Φαξ: (+30) 22530 28042

Email:info@shine-studios.gr

Αρ. Σημ. ΕΟΤ: ΜΗΤΕ 03 10 Κ 11 2Κ 03112-00

Όροι χρήσης & πολιτική προστασίας

          

          

 

Ο καιρός